Er is de laatste tijd steeds meer belangstelling voor het verminderen of zelfs helemaal stoppen met ons gebruik van fossiele brandstoffen en het omarmen van hernieuwbare energiebronnen. Geen verrassing dat zonne-energie bovenaan de lijst staat, en we zien dat deze technologie steeds vaker wordt toegepast in huizen, gebouwen en draagbare energiebronnen. Maar terwijl dit soort technologie handig is voor dingen die niet bewegen, zoals gebouwen, stopt de praktische toepassing als het gaat om alledaagse elektronica die we bij ons dragen, van onze smartphones tot zelfs onze oordopjes en koptelefoons.

Natuurlijk kunnen we geen zonnepanelen overal mee naartoe nemen, tenminste niet zonder er belachelijk uit te zien, en de rigide structuur van zonnepanelen maakt het bijna onmogelijk of in elk geval extreem onhandig. De paar flexibele zonnepanelen die er zijn, zijn voornamelijk ontworpen voor industriële of commerciële toepassingen, dus consumenten blijven dromen van betere, zonnigere dagen. Gelukkig is er nu technologie die kleinere en meer flexibele zonnecellen kan integreren in alledaagse voorwerpen, wat deze koptelefoons bijna 24/7 batterijlevensduur biedt, ervan uitgaande dat je ze zelfs zo lang gebruikt.

Ontwerpers: Exeger, Philips, Urbanista, 3M

Powerfoyle van Exeger doorbreekt de concepties van hoe een zonnecel eruitziet, laat staan waar deze kan worden gebruikt. Het is zo flexibel dat het bijna aanvoelt als een soort textiel en het kan ook echt zo worden gemaakt. Het kan de uitstraling of zelfs de textuur van leer, stof of zelfs geborsteld staal aannemen, en het is duurzaam genoeg om te worden gebruikt op plekken waar die materialen altijd aan de elementen blootgesteld kunnen worden, zoals op de hoofdbanden van koptelefoons, bijvoorbeeld.

See also  Compact and budget-friendly air purifier tailored for small living spaces.

Misschien, na smartphones en laptops, zijn koptelefoons en oordopjes wel de apparaten die ons het meest stress geven als het gaat om batterijlevensduur. Ze gaan vaak te snel leeg, zijn ongemakkelijk om op te laden of allebei. Zelfs draadloze oordopjes moeten uit je oren worden gehaald en in hun oplaadcase worden gestopt om weer op te laden, wat de stroom van je luisterplezier onderbreekt.

Philips A6219

Koptelefoons met Powerfoyle-technologie hebben zo’n probleem niet, omdat ze kunnen opladen terwijl je ze draagt. Ze nemen lichtenergie op, niet alleen van de zon maar ook van elke beschikbare bron, inclusief kunstlicht binnenshuis, dus je hoeft je geen zorgen te maken om naar buiten te gaan en onder het felle daglicht te bakken alleen om op te laden. In theorie kan het koptelefoons tot wel 80 uur van stroom voorzien, hoewel je ze waarschijnlijk toch niet zo lang gebruikt.

Urbanista Los Angeles

Enkele opmerkelijke merken in de audio-accessoire-industrie experimenteren al met deze innovatieve en duurzame oplaadoplossing, waaronder Philips met de A6219 en Urbanista met de Los Angeles. Zelfs 3M zet de flexibele zonnecel in voor zijn WorkTunes gehoorbescherming, waarmee werknemers niet alleen het harde, schadelijke geluid van hun apparatuur kunnen blokkeren, maar ook muziek of podcasts kunnen luisteren terwijl ze werken. Powerfoyle kan ook worden gebruikt voor oplaadcassette voor oordopjes, afstandsbedieningen en tolpoorttransponders, zodat deze apparaten nooit zonder stroom komen te zitten op het moment dat je ze nodig hebt.

Share.
Leave A Reply