Wanneer je naar een tech-expo zoals CES gaat, verwacht je echt gefascineerd te worden door telefoons, laptops, GPU’s, auto’s en allerlei prominente productcategorieën. Ik ging naar CES 2025 en werd verbluft door een muis… ja, een draadloze muis die je aansluit op je computer. Ontworpen door de mensen bij Lenovo, de AdaptX Mouse liet me eigenlijk zien dat het een van de meest gedurfde en creatieve ideeën ooit is gerealiseerd.
Gemaakt om modulair, draagbaar en opvouwbaar te zijn, de AdaptX Mouse komt in verschillende delen die samenkomen om de muis van je dromen te maken. Je hebt een deel met knoppen en wielen, en het andere deel vormt de achterkant van de muis. Koppel de twee helften aan elkaar om de muis te maken die je nodig hebt – een ergonomische achterkant voor een grippende muis, een platte achterkant voor een draagbare muis, of zelfs draai de platte achterkant 180° om de muis onder een hoek te krijgen voor een prettigere grip. Het is precies het soort project dat ik zou verwachten van een opkomende ontwerper op Behance… alleen dit kwam van Lenovo – het was echt, het werkte, en het was geniaal.
Ontwerper: Lenovo
Dit is de AdaptX Mouse POC van Lenovo – de POC staat voor Proof Of Concept, wat betekent dat, hoezeer ik ook de slimheid van het ontwerp prijs, er een eerlijke kans is dat het nooit gelanceerd zal worden. Ik sprak met de mensen van Lenovo en vroeg naar een prijs en lanceerdatum, maar hun antwoord was duidelijk – ze waren gewoon de publieke interesse aan het peilen en toonden hun ontwerp- en technische vaardigheden. De AdaptX staat voorlopig niet op de lanceringsagenda en kan gewoon nooit gelanceerd worden als Lenovo het niet de moeite waard acht. Ik zeg hier dat het dat wel is.
Wat zo prachtig is aan deze muis, is dat het zich als een kameleon aanpast aan jouw behoeften. De muis zelf is een eenheid van twee delen. De werkelijke muis is slechts de voorkant, met knoppen, een scrollwiel en een optische sensor. De achterkant complementeert echter de avatar van de muis en geeft het body – letterlijk. De voorkant en achterkant zijn ontworpen om willekeurig aan elkaar te klikken, en Lenovo heeft basically een ecosysteem rondom deze klikactie gebouwd.
De meest basale avatar van de muis is hierboven te zien, met zijn eenvoudige, schuine ontwerp dat perfect in de hand ligt terwijl het toch slank blijft. Kijk naar de muis en je weet intuitief dat de ril langs die hoek betekent dat de voorkant en achterkant van elkaar kunnen worden gescheiden. Trek ze uit elkaar en je geest vertelt je instinctief om de achterkant 180° te draaien. Zet de muis weer aan elkaar en het gaat van een schuine grip naar een elegante, platte muis die de vloer opvangt, zoals die hieronder wordt getoond.
Lenovo had het hierbij kunnen laten, gewoon een muis die slank, magnetisch en gemakkelijk mee te nemen is – maar ze gingen nog een stap verder door zoveel mogelijk accessoires te bouwen, waardoor de muis veelzijdiger en nuttiger werd dan je ooit had verwacht.
Wat je hierboven ziet zijn de verschillende modules van de AdaptX die de muis veel meer maken dan zijn meest basale zelf. Zeker, het is slank als je iets slanks wilt – maar wat als je iets ergonomisch wilt? Wat als je een muis wilt met extra functies zoals een USB-hub, of een muis met dubbele batterijduur? De modules van Lenovo voor de AdaptX geven de gemiddelde draadloze muis superkrachten, allemaal verpakt in een prachtig eenvoudig systeem dat je cursor-bedieningsapparaat in iets overweldigend nuttigs verandert.
Er zijn vier brede achtermodules om uit te kiezen – een ergonomisch module en drie slanke modules die allemaal extra functies verbergen. Het ergonomische module is gewoon een holle plastic schaal die aan de voorkant klikt, waardoor je een muis krijgt die veel traditioneler aanvoelt terwijl het de natuurlijke krommingen van je hand omarmt… maar dat is bijna elke gewone muis.
De drie slankere modules zijn in vorm exact hetzelfde, maar hebben allemaal verschillende functies. Eén module fungeert als een powerbank die de muis oplaadt maar ook je telefoon kan opladen, een andere module slaat kleine kaarten op zoals SD kaarten, MicroSD’s, SIM kaarten, TF kaarten, etc. en de laatste slanke module fungeert als een USB-C hub met USB-A en HDMI invoer voor je computer. Gebruik de modules met de muis, of verwijder ze om ze onafhankelijk te gebruiken als hun eigen aparte randapparaten.
Voor nu heeft de AdaptX geen specificaties. Het heeft geen batterijpercentage, geen DPI, geen capaciteit van de powerbank, geen prijs, of lanceringsdatum. Logitech besloot dit project gewoon als een concept te houden, maar eerlijk gezegd, het is het apparaat waar ik het meeste naar toe getrokken werd bij hun showcase (en geloof me, ze toonden ook een oprolbare laptop).
De reden dat de AdaptX nog steeds ruimte in mijn hoofd occupy is omdat het zo simpel, zo slim, en toch zo’n onverkend concept is. Muizen zijn al jaren hetzelfde, of ze nu voor bureaugebruik of voor reizen zijn gemaakt. De AdaptX daagt zowel de functie als de vorm van de conventionele muis uit, waardoor het alles kan doen en toch redelijk gebruiksvriendelijk en intuitief blijft. En dat is wat zo opmerkelijk is – het feit dat de AdaptX zo briljant creatief is in zijn ontwerp, terwijl het nog steeds vasthoudt aan het ‘vorm volgt functie’ thema dat het de droom muis maakt voor iedere gebruiker. Ik hoop alleen dat Lenovo deze muis niet laat blijven als een droom…