Het is inmiddels 2025 en nog steeds laden we onze telefoons op dezelfde manier als tien jaar geleden. Ja, we hebben nu magnetische draadloze oplaadtechnologie, maar het proces is praktisch hetzelfde gebleven. We sluiten onze smartphones aan op een extern apparaat, hetzij een echte oplader of een powerbank, met of zonder kabels, en wachten tot onze telefoons volledig zijn opgeladen. We zijn zo gewend aan dit systeem dat we haast niet meer in twijfel trekken of het niet beter kan.
Gelukkig deed iemand deze “realiteit” in vraag stellen, wat leidde tot een van de vreemdste maar ook meest ingenieuze telefoonoplader die op het toneel verscheen, bijna letterlijk. Ja, het lijkt op een toaster, en ja, je steekt je telefoon in een gleuf en er gebeuren wat toaster-achtige acties binnenin. Maar als de technologie en het design ooit volwassen worden en stabiel blijven, kan het de manier waarop we over telefoonladers en batterijen denken definitief veranderen.
Designer: Swippitt
Oké, je telefoon laadt niet letterlijk op in ongeveer twee seconden. Swippitt wikkelt je iPhone in een hoes die de “Swippitt Link” wordt genoemd en die heeft een batterij ingebouwd die je telefoon altijd van stroom voorziet. Dat deel is niet echt nieuw, want merken zoals Mophie domineren die markt al bijna tien jaar. Wat nieuw is, is dat de extra batterij vervangbaar is, en je hoeft het zelfs niet zelf te doen.
Wat je doet, is de helft van de telefoon, uiteraard verpakt in de Swippitt Link, in de Swippitt Hub dippen, en wachten op een paar seconden zodat het mechanisme binnenin de lege batterij eruit drukt en een nieuwe erin schuift. De Hub biedt plaats aan maximaal vijf van deze batterijen, dus, zolang er altijd een in de buurt is, heb je praktisch geen oplaadtijd voor je telefoon of de batterij die je telefoon oplaadt.
Aanvaardend, de aantrekkingskracht van Swippitt zal waarschijnlijk niet onmiddellijk duidelijk zijn voor de meeste mensen, maar diegenen met meerdere personen in een huishouden zouden het kunnen waarderen. Het betekent dat gezinsleden, vooral kinderen, snel hun telefoon kunnen “opladen” voordat ze de deur uitgaan, wat ouders wat gemoedsrust geeft. Er is natuurlijk ook een app waarmee je de oplaadstatus van de batterijen in de Hub kunt volgen, evenals hoe vaak deze zijn verwisseld.
Net als bij batterijhoezen, is het grootste obstakel voor de massale acceptatie van zo’n systeem dat de Swippitt Link ontworpen moet worden voor elk ondersteund telefoontype. Op dit moment zijn dat alleen de iPhone 14, 15 en 16 series, met Samsung Galaxy vlaggenschepen die later dit jaar worden toegevoegd. Minder populaire modellen hebben waarschijnlijk weinig hoop om uitgenodigd te worden op het feestje, tenzij Swippitt een universele hoes ontwerp die werkt op basis van telefoongrootte, niet model. Ook is er natuurlijk het vrij hoge prijskaartje van $450 voor de toaster Hub en $120 voor de Link, prijzen die uiteindelijk kunnen dalen als de technologie breder wordt geaccepteerd.