VOORDELEN:
- Elegante en duurzame microvezel vegan leren materiaal
- Innovatieve Triprism-lens helpt de telefoon dun en licht te houden
- Schone en snelle OxygenOS 15 Android-ervaring
- Grote 6.000mAh batterij met snelle bekabelde en draadloze oplading
NADENKEN:
- Nieuwe vegan leren materiaal alleen beschikbaar in één kleur
- Camera-positie niet gecentreerd kan wiebelen op tafels
De meeste mensen maken aan het begin van het jaar goede voornemens om ervoor te zorgen dat ze goed beginnen. Voor OnePlus betekent dit het jaar beginnen met een “BOEM!” door hun nieuwste vlaggenschip aan de wereld te presenteren. Al in z’n 12e incarnatie (de ‘4’ overgeslagen en de ‘T’-modellen overgeslagen), heeft het merk net zoveel redesigns en koerswijzigingen doorgemaakt, terwijl het toch probeert trouw te blijven aan de revolutionaire geest die het snel beroemd maakte.
De OnePlus 13 staat op het punt de culminatie te zijn van die kleurrijke geschiedenis, tenminste tot nu toe, door alle lessen die het geleerd heeft in meer dan 10 jaar te benutten en tegelijkertijd dapper nieuwe paden te verkennen. Kan hun nieuwste vlaggenschip waarmaken wat verwacht wordt of heeft het merk de weg kwijt? We nemen de OnePlus 13 voor een test om te ontdekken of de geest van de vroege oprichter nog steeds voortleeft.
Ontwerper: OnePlus
Aesthetiek
OnePlus is altijd behoorlijk revolutionair geweest als het gaat om de materialen die het gebruikt voor zijn smartphones, van hout tot zandsteen tot nepleer. Voor de OnePlus 13 heeft het merk ervoor gekozen om materialen van luxeproducten opnieuw te bezoeken, in dit geval leer. Maar zoals gebruikelijk in de OnePlus-stijl, was het niet tevreden met alleen dat luxe maar niet duurzame materiaal en creëerde hun eigen milieuvriendelijke variant.
Met de wereldwijde eerste microvezel vegan leren toepassing op een smartphone straalt de OnePlus 13 onmiddellijk een verfijnde uitstraling uit die niet alleen goed uitziet maar ook geweldig aanvoelt. Het is zacht en warm om aan te raken, wat een nieuwe tactile dimensie toevoegt aan de smartphone ervaring. Het biedt ook een extra niveau van duurzaamheid, waardoor de telefoon beschermd wordt tegen hoge temperaturen, zoutnevel en zelfs chemische blootstelling.
Het is ongetwijfeld een mooie touch (woordgrapje), maar het is helaas niet standaard in de verschillende kleurvarianten. Black Eclipse maakt gebruik van een uniek proces dat de glazen achterkant een textuur geeft die doet denken aan rozenhout, een materiaal dat dicht bij het hart van OnePlus ligt. Vergeleken met deze twee lijkt de witte Arctic Dawn helaas bijna te alledaags.
De OnePlus 13 probeert ook het beste van moderne ontwerpen te combineren. Aan de ene kant heb je de overwegend platte esthetiek die duidelijk zichtbaar is op de randen van de telefoon. Aan de andere kant heeft OnePlus ook glazen panelen met een quad-curve voor de voorkant aangebracht, waardoor het oppervlak elegant in het middenframe overloopt. De achterkant heeft ook een subtiele kromming rond de randen, niet genoeg om te voelen dat je een telefoon uit 2010 vasthoudt.
Als er één detail is over het ontwerp dat niet bij iedereen goed zal vallen, dan zijn het de camera’s. Grote cirkels zijn vandaag de dag in de mode, maar velen proberen nu die verhoging in het midden te plaatsen in plaats van aan de zijkant zoals bij de OnePlus 13. Hoewel de esthetische smaken kunnen verschillen, heeft het ontwerp wel enkele praktische implicaties voor de gewichtsverdeling van het product. Laten we zeggen dat je moet verwachten dat het wiebelt als je op een vlakke ondergrond zoals een tafel tikt.
Ergonomie
Zoals we later zullen zien, zit de OnePlus 13 vol met krachtig hardware, inclusief een zeer grote batterij. Het heeft minstens dat nodig om een concurrentievoordeel te hebben, maar gelukkig komt dat niet ten koste van de bruikbaarheid en ergonomie van de telefoon. In feite is de OnePlus 13 slechts 210g licht en 8,5mm dun, wat een opmerkelijke prestatie is.
Wat deze cijfers in de praktijk betekenen, is dat de telefoon comfortabel in de hand ligt en je vertrouwen geeft wanneer je de telefoon vasthoudt. De textuur van het microvezel vegan leer materiaal verbetert ook je grip, zodat de OnePlus 13 niet gemakkelijk uit je handen glipt.
Prestaties
Als vlaggenschip van begin 2025 is het geen verrassing dat de OnePlus 13 de beste hardware op de markt heeft op dit moment. Dit betekent natuurlijk de Snapdragon 8 Elite-processor, 16GB geheugen en 512GB opslag. Je zult de OnePlus 13 eigenlijk nooit zien haperen, of je nu gamet of AI-gestuurde foto-bijwerkingen doet, en een enorme koelverdampingskamer zorgt ervoor dat hij langer op topniveau presteert.
Wat de software betreft draait de OnePlus 13 op OxygenOS 15, gebaseerd op Android 15. In tegenstelling tot de meeste “skins” is de nieuwste versie van de aangepaste Android-ervaring van het merk aangenaam schoon en licht. Dat is natuurlijk geen toeval, omdat het bedrijf de gebruikerservaring opzettelijk heeft geoptimaliseerd om snel en soepel aan te voelen en zo een responsief gevoel te geven. Natuurlijk zijn er genoeg AI-functies, zowel van OnePlus als van Google’s Gemini, en het kan deze functies heel soepel verwerken.
Net zo interessant als de achterkant is de voorkant van de OnePlus 13, waar een vlak 6.8-inch QHD+ (3168×1440) scherm ligt. Het is helder, kleurrijk, en snel, waardoor je content opvalt, of het nu om statische foto’s of snel bewegende games gaat. De ervaring gaat echter verder dan alleen goed uitzien, met een nieuwe Glove Mode die je toestaat om het scherm te bedienen, zelfs met wollen of schapenleren handschoenen tot 0,5 cm dik. En gezien de hoeveelheid tijd die we op onze telefoons besteden, belooft de 2160Hz hoge frequentie PWM-dimming minder druk op de ogen te leggen.
Een deel van de reden voor de grote afmetingen van de OnePlus 13 is de 6.000mAh batterij erin. Dat is onmiddellijk groter dan wat de meeste vlaggenschip-smartphones hebben, en toch blijft de OnePlus 13 dun en licht van gewicht. Meer dan alleen de oversized capaciteit en batterijduur, indrukwekkend is ook de batterij met zijn snelle 80W bekabelde en 50W draadloze oplaadsnelheden, zodat je binnen iets meer dan 30 minuten weer operationeel bent. Dit is natuurlijk als je gebruikmaakt van compatibele eigen OnePlus-laders.
Met mobiele fotografie als een van de belangrijkste redenen waarom mensen tegenwoordig smartphones kopen, is het geen verrassing dat OnePlus een aanzienlijke investering heeft gedaan in het camerasysteem van zijn nieuwe vlaggenschip. Het wordt steeds trendy om bijna gelijke camerasensoren te hebben, in deze gevallen drie 50MP camera’s die heldere, gedetailleerde en prachtige afbeeldingen leveren, ongeacht de hoek of brandpuntsafstand.
Een grote 1/1.4-inch Sony LYT-808 leidt de kudde met een even grote f/1.6 lensopening, die de meeste shots onder alle lichtomstandigheden makkelijk maakt. De 50MP Samsung ISOCELL JN5 sensor op de ultra-grote camera levert elke keer een adembenemend panorama, en het doet dat zonder enige kwaliteit op te offeren. Aangezien het dezelfde megapixel telling heeft, verdwijnt die schokkende sprongetje wanneer je van camera wisselt, waardoor je het gevoel hebt dat je een enkele camera met verschillende lenzen gebruikt.
Toegegeven, de meest interessante van de drie is de telecamera, en niet alleen vanwege de 1/1.95-inch Sony LYT-600 sensor. Het gebruikt een innovatieve Triprism-lensontwerp dat, ondanks dat het meer prisma’s heeft dan je typische periscooplens, eigenlijk minder ruimte binnenin nodig heeft. Zo weet de OnePlus 13 dunner te zijn dan de concurrentie en toch een 3x optische zoom met een equivalente brandpuntsafstand van 73mm te leveren.
Laat ik het zo zeggen, de OnePlus 13 stelt niet teleur als het gaat om camera-uitvoer, zowel in stilstaande foto’s als video’s. Zelfs op een bewolkte dag krijg je nog steeds veel details en scherpten, zelfs wanneer je inzoomt. En met de samenwerking met Hasselblad komen portretten perfect uit, alsof ze met professionele Hasselblad-camera’s zijn genomen.
Duurzaamheid
Smartphones blijven een van de meest talrijke massaproductie-elktronica ter wereld vandaag, en er is geen stilstand in die markt. Dit betekent dat jaarlijks miljoenen eenheden nog steeds geproduceerd worden, en evenveel worden vervangen of simpelweg vaak weggegooid. Elke kleine verandering die de negatieve impact van een telefoon op het milieu vermindert, telt op de lange termijn, zoals het kiezen van een duurzamer materiaal zoals de microvezel vegan leren van de OnePlus 13.
Het helpt zeker als een smartphone niet snel vervangen hoeft te worden, hetzij vanwege schade of veroudering. De OnePlus 13 heeft een IP68- en IP69-classificatie, daarom hoeven sommige waterschade-incidenten geen paniek te veroorzaken. OnePlus belooft ook vier jaar software-updates en nog eens zes jaar beveiligingsupdates, zodat je telefoon soepel blijft functioneren voor jaren die komen.
Waarde
Met behoorlijk wat spelers in deze al overvolle markt is OnePlus zeker slim om dit jaar een voorsprong te nemen met de wereldwijde lancering van de OnePlus 13. Het biedt een competitief en goed afgerond product aan, vroeg voordat sommige van zijn rivalen zelfs hun volgende grote ding aankondigen. En de OnePlus 13 is absoluut het bekijken waard met alle functies die het heeft te bieden.
Meer dan alleen krachtige high-end hardware, indrukwekkende drievoudige 50MP camera’s, en een lange batterijduur, wat de OnePlus 13 biedt is een holistische ervaring die alle juiste vakjes aanvinkt. Een elegante en duurzame vormgeving, een schone en snelle gebruikersinterface, en de juiste balans van AI-gestuurde functies zorgen ervoor dat de OnePlus 13 een goede keuze is voor een aankoop in het vroege 2025.
Conclusie
OnePlus begon als een uitdaging tegen de status quo van de smartphonemarkt en leverde producten die dezelfde premium functies toegankelijker maakten voor mensen. Het ging echter nooit alleen om de prijs, en de focus lag altijd op het bieden van een ontwerp en gebruikerservaring die konden bijhouden met de behoeften en voorkeuren van gebruikers, facetten van hun leven die in de loop van de tijd veranderen en groeien.
De OnePlus 13 heeft als doel zo’n metgezel te zijn op de levensreis van mensen. Niet alleen als technologisch hulpmiddel, maar als een onderdeel en uitbreiding van zichzelf. De toekomstbestendige functies, stijlvolle esthetiek, en milieuvriendelijke ontwerp stellen het in staat om bij te blijven met gebruikers uit alle lagen van de bevolking, of ze nu content creators, mobiele gamers, kenniswerkers, of iemand daartussenin zijn. In dat opzicht draagt de OnePlus 13 zeker de geest van het merk’s “Never Settle” filosofie met zich mee, wat zorgt voor een compromisloze ervaring die je in staat stelt om voorop te blijven.