Het is 2025, en bedrijven weten nog steeds niet goed waarvoor AI nuttig is.
Dat kreeg ik toch wel mee tijdens CES dit jaar, waar AI-aangedreven keukenapparaten, baby ledikanten en andere producten te zien waren die eigenlijk geen AI nodig hadden.
Bekijk: Spicerr, een “intelligente” touchscreendispenser voor specerijen die jouw smaak leert terwijl je kookt om unieke recepten voor te stellen.
De nut van Spicerr is in het begin al een beetje twijfelachtig. Spicerr maalt niet en het gebruikt $15-$20 unieke capsules die niet navulbaar zijn. Maar even los daarvan, hadden mensen echt behoefte aan een zout- en peperdispenser die ook maaltijden kan voorstellen?
Op een andere plek op de beurs was er Dreo’s ChefMaker 2, een AI-aangedreven friteuse. Yep, je leest het goed — een AI-aangedreven friteuse.
Het concept is niet zo vreemd als Spicerr, om eerlijk te zijn. ChefMaker 2 kan recepten van kookboeken halen via een pagina-scanning functie, en kan zelfs de lastige wiskunde van het berekenen van kooktijden en temperaturen aan.
Maar is het echt zo dat het publiek dat friteuses aanschaft, om het koken uit kookboeken vroeg? Spreken als iemand die zich erbij mag rekenen, ik kan het me nooit voorstellen — en dat lijkt waar te zijn voor de meeste mensen.
Opmerkelijk genoeg had CES zelfs nog vreemdere AI-producten in petto.
Razer’s Project Ava, zonder duidelijke reden vernoemd naar de moordende robot in de film “Ex Machina” uit 2014, wordt door het bedrijf omschreven als een “AI gaming copiloot.” Ava speelt in feite games voor jou zonder elke daadwerkelijk te spelen. Met toestemming, maakt Ava screenshots van je computerscherm en geeft dan aanwijzingen (bijvoorbeeld “Ontwijk wanneer het mes draait”).
Zoals Sean Hollister van The Verge schrijft, is Ava omstreden omdat het blijkbaar is getraind op gaminggidsen, maar de auteurs daarvoor niet krediteert. Het is ook afleidend. Tenminste in zijn huidige vorm, is Ava enkele seconden vertraagd en onderbreekt het de audio van het spel om instructies te geven.
Ik moet nogmaals vragen: Wie schreeuwde hier precies om? Wie gaat dit regelmatig gebruiken, laat staan ervoor betalen?
Voor zover ik kan zien, zijn de bizarre AI-producten op CES een symptoom van de ongebreidelde hype in de industrie. AI-bedrijven haalden vorig jaar in de VS alleen al $97 miljard op, genoeg om 42 Spheres te kopen. Verkopers gooien AI-spaghetti tegen de muur om te zien wat blijft plakken, omdat er nauwelijks nadelen aan zijn — en enorme potentiële voordelen.
In veel gevallen botsen ze ook tegen de beperkingen van de AI zoals wij die kennen. Ontdekken welke toepassings gevallen van AI technisch haalbaar zijn, blijkt een moeizame uitdaging voor de industrie te zijn. Vaak leidt dit tot het overbeloven — en dan onderpresteren. ChatGPT heeft nog steeds fouten. Beeldgeneratoren zijn historisch onjuist. En karakters in AI-video’s versmelten met elkaar.
Dus zitten we met IRL AI-afval: friteuses, specerijdispensers en “AI gaming copilots.” Dit is niet wat de meesten van ons willen, maar het is wat vandaag mogelijk is met relatief lage R&D-inspanning.
Laten we hopen op een beter volgend jaar.