In een bericht op zijn persoonlijke blog zei Sam Altman, CEO van OpenAI, dat hij gelooft dat OpenAI “weet hoe het [kunstmatige algemene intelligentie] moet bouwen” zoals het traditioneel is begrepen — en begint zich te richten op “superintelligentie.”
“We zijn dol op onze huidige producten, maar we zijn hier voor de glorieuze toekomst,” schreef Altman in het bericht, dat zondagavond laat werd gepubliceerd. “Superintelligente tools kunnen wetenschappelijke ontdekkingen en innovaties massaal versnellen, ver voorbij wat we zelf kunnen doen, en daardoor overvloed en welvaart enorm vergroten.”
AGI, of kunstmatige algemene intelligentie, is een vaag begrip. Maar OpenAI heeft zijn eigen definitie: “hoogst autonome systemen die mensen overtreffen in het meeste economisch waardevol werk.” OpenAI en Microsoft, de nauwe samenwerkingspartner en investeerder van de startup, hebben ook een definitie van AGI: AI-systemen die minstens $100 miljard aan winst kunnen genereren. (Wanneer OpenAI dit bereikt, verliest Microsoft de toegang tot zijn technologie, volgens een overeenkomst tussen de twee bedrijven.)
Dus naar welke definitie zou Altman kunnen verwijzen? Hij zegt het niet expliciet. Maar de eerste lijkt het meest waarschijnlijk. In het bericht schreef Altman dat hij denkt dat AI-agenten — AI-systemen die bepaalde taken autonoom kunnen uitvoeren — dit jaar “de werkvloer zouden kunnen betreden,” als je het zo bekijkt, en “de output van bedrijven wezenlijk kunnen veranderen.”
“We blijven geloven dat het iteratief geven van geweldige tools aan mensen leidt tot geweldige, breed verdeelde uitkomsten,” schreef Altman.
Dat is mogelijk. Maar het is ook waar dat de huidige AI-technologie aanzienlijke technische beperkingen heeft. Het hallucineert. Het maakt fouten die voor elke mens voor de hand liggend zijn. En het kan heel duur zijn.
Altman lijkt ervan overtuigd dat dit allemaal snel overwonnen kan worden. Maar als we iets hebben geleerd over AI in de afgelopen paar jaar, is het dat tijdlijnen kunnen verschuiven.
“We zijn vrij zeker dat in de komende jaren iedereen zal zien wat wij zien, en dat de noodzaak om met grote zorg te handelen, terwijl we tegelijkertijd maximale brede voordelen en empowerment nastreven, zo belangrijk is,” schreef Altman. “Gezien de mogelijkheden van ons werk kan OpenAI geen normaal bedrijf zijn. Hoe gelukkig en nederig is het om een rol te spelen in dit werk.”