Uber gaat Nvidia’s nieuwe generatieve wereldmodellen simulatie tool, Cosmos, en het cloud-gebaseerde AI supercomputerplatform, DGX Cloud, gebruiken om de ontwikkeling van autonome voertuigtechnologie te ondersteunen, zo hebben de bedrijven aangekondigd op CES 2025.
Cosmos wordt gepresenteerd aan robotics- en autonomiebedrijven als een tool die op fysica gebaseerde video’s genereert vanuit verschillende inputs, waaronder 9.000 biljoen tokens afkomstig van 20 miljoen uur aan (waarschijnlijk auteursrechtelijk beschermd) video, die gebruikt kunnen worden om realistische industriële en rijomgevingen te simuleren. Nvidia DGX Cloud zou Uber en andere bedrijven toegang bieden tot een hoogpresterende AI-infrastructuur om AI zelfrijdende modellen te trainen, te verfijnen en uit te rollen.
Uber deelde weinig details over hoe het van plan is deze Nvidia-tools te gebruiken. De rit-hail en bezorggigant heeft het afgelopen jaar 14 samenwerkingen afgesloten met AV-bedrijven in verschillende sectoren, van Waymo in robotaxi’s tot Aurora Innovation in vrachtvervoer en Serve Robotics in robotbezorging op de stoep.
Misschien zal Uber zijn enorme gegevens over hoe en waar mensen rit-hail en bezorgservices gebruiken, delen, in samenwerking met zulke partners. Het bedrijf ontwikkelt zijn eigen AV-technologie niet, maar kiest voor een lichtmodel door samen te werken met anderen. Dat komt niet doordat ze het niet geprobeerd hebben; Uber’s geschiedenis met AV-ontwikkeling is problematisch.
Uber lanceerde zijn zelfrijdende eenheid, Uber ATG, in 2015 via een samenwerking met het National Robotics Center van Carnegie Mellon University. Een jaar later kocht het bedrijf het zelfrijdende vrachtwagenstartup Otto, dat werd opgericht door een van de sterreningenieurs van Google, Anthony Levandowski. Uber sloot later zijn vrachttechnologie-eenheid om zich te concentreren op zelfrijdende auto’s. Maar er was al wat schade aangericht door Levandowski aan boord te nemen. Waymo beschuldigde hem ervan handelsgeheimen te stelen, waarvan zij beweerden dat deze vervolgens door Uber werden gebruikt. De zaak eindigde in een schikking in 2018, en Levandowski werd later veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voordat hij werd pardon gegeven door toenmalig president Donald Trump.
Ook in 2018 raakte een zelfrijdend voertuig van Uber, dat in autonome modus testte in Arizona, een voetganger, die later als gevolg van haar verwondingen overleed. Het volgende jaar splitste Uber Uber ATG af na het sluiten van $1 miljard aan financiering van Toyota, maar in 2020 verkocht het het aan het autonome voertuigstartup Aurora Innovation.
Tegenwoordig lijkt Uber vastbesloten om de brug te zijn tussen bestuurder en chauffeur, of dat nu een menselijke of robotchauffeur is. Maar dat betekent niet dat Uber het prettig vindt om langzaam te bewegen.
Tijdens het derde kwartaalresultaten rapport van het bedrijf, legde Uber CEO Dara Khosrowshahi uit dat het bedrijf dit jaar alleen in twee steden, Austin en Atlanta, samenwerkt met Waymo vanwege de investering die nodig is voor de lancering.
“Wat je wilt, is de juiste liquiditeit in een stad op het moment dat je lanceert,” zei Khosrowshahi als antwoord op een vraag van een analist. “Je wilt een stad in met de juiste investering in je depots, in je infrastructuur, in je mapping, enzovoort, zodat je een rendement op kapitaal kunt beginnen te krijgen.”
Het kost tijd om de basis te leggen voor AV-uitrol in een nieuwe stad, maar het lijkt erop dat Uber denkt dat ze met Nvidia’s wereldmodellen en cloudplatform sneller kunnen opschalen.
“Door samen te werken met Nvidia, zijn we ervan overtuigd dat we de tijdlijn voor veilige en schaalbare autonome rijoplossingen voor de industrie kunnen versnellen,” zei Khosrowshahi in een verklaring.
Uber wilde geen aanvullende details delen met NewsByGeek.