Het Verenigd Koninkrijk gaat verder met plannen om het maken van seksueel expliciete “deepfake” beelden een specifieke strafbare daad te maken.
Een deepfake verwijst naar gemanipuleerde media, vaak video of audio, gemaakt met behulp van AI om iemand te laten lijken alsof ze iets zeggen of doen wat ze niet hebben gedaan.
Het Verenigd Koninkrijk had het delen — en de dreiging van delen — van seksueel expliciete deepfake-inhoud al strafbaar gesteld via de Online Safety Act die vorig jaar van kracht werd. Maar het maken van de inhoud zelf was niet gedekt. Daarom heeft het Ministerie van Justitie vandaag plannen aangekondigd om de bestaande regels holistischer te maken, ook voor degenen die het creëren — ongeacht welke rol ze spelen in eventueel vervolg delen.
De vorige Conservatieve regering van het VK had vergelijkbare plannen gepresenteerd, maar met de komst van de nieuwe regering in juli was het onzeker welke richting de partij van premier Keir Starmer zou inslaan, hoewel Labour beloofde om deepfakes grondiger aan te pakken in haar verkiezingsmanifest. Starmer zelf was trouwens het slachtoffer van een deepfake video smeercampagne, waarbij zijn AI-achtigheid werd gezien als promotie voor een investeringsschema.
De VS heeft geen specifieke wetten om tegen deepfakes op te treden, hoewel verschillende staten — waaronder Californië — bevochten wetgeving nastreven, en Elon Musk’s X klaagt om te voorkomen dat de wet van de grond komt.
Online misbruik
Technologie heeft het voor leken makkelijker gemaakt om deepfake-beelden en audio te creëren voor elk doel, waaronder frauduleuze activiteiten via identiteitsfraude. Maar met de aankondiging van vandaag richt de Britse regering zich specifiek op seksueel expliciete inhoud, die volgens hen onevenredig vrouwen raakt.
“Het is onacceptabel dat één op de drie vrouwen slachtoffer is van online misbruik,” zei parlementair ondersecretaris Alex Davies-Jones in een verklaring. “Deze minachtende en afschuwelijke vorm van chauvinisme mag niet genormaliseerd worden, en als onderdeel van ons Plan voor Verandering zetten we ons in tegen geweld tegen vrouwen – welke vorm het ook aanneemt.”
De regering kondigde ook plannen aan om de reikwijdte van bestaande wetten omtrent het maken van intieme afbeeldingen zonder toestemming uit te breiden, wat momenteel beperkt is tot zeer specifieke situaties zoals upskirting. Bijvoorbeeld, iedereen die apparatuur installeert, zoals verborgen camera’s, met de bedoeling intieme afbeeldingen te maken zou tot twee jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. (Upskirting verwijst naar het maken van een foto of video onder iemands kleding met het doel hun ondergoed of genitaliën/billen te bekijken zonder hun kennis of toestemming voor seksuele bevrediging of om vernedering, leed of schrik te veroorzaken.)
Een specifieke tijdlijn is nog niet uiteengezet voor deze verschillende wijzigingen. De regering heeft echter gezegd dat ze deze als onderdeel van het aanstaande Crime and Policing Bill zal opnemen, dat “wanneer de parlementaire tijd het toelaat” zal worden geïntroduceerd.